skip to Main Content
DIGI up

Bymidteprojektet – to år senere

For snart to år siden, da Corona hærgede verden, startede Morten Hass Augustsen sin stilling i Kalundborgegnens Erhvervsråd, som projektleder.

Projektet var et bymidteprojekt og handlede om at undersøge måder man kunne gøre Kalundborgegnens tre centrale bymidter Gørlev, Høng og Kalundborg, mere attraktive for borgere og besøgende, gennem udvikling og netværksskabelse af det lokale erhvervsliv.

Her følger et interview vi har lavet med Morten om hans arbejde og oplevelse, igennem projektet.

Interview med Morten Hass Augustsen

Kan du kort fortælle lidt om dig selv, inden du kom til Kalundborg?

Jeg har været i Slagelse i, hvad der føles som en menneskealder, siden jeg i år 2000 blev ansat til at lave Slagelse Festuge, den første af slagsen. Jeg endte med at lave ti og fungerede som city- og aktivitetschef i Slagelse i otte år.

Det sidste år, af mit professionelle virke i Slagelse, fungerede jeg som erhvervskonsulent i Slagelse Erhvervscenter, men den første Corona nedlukning gav mig, som det gjorde med nok mange i verden, masser af tid til at reflektere. Jeg holder meget af Slagelse og mine daværende kollegaer, men jeg trængte til nye horisonter og muligheder. Jeg elsker at skabe nye ting.

På det tidspunkt havde jeg jo allerede, fra sidelinjen, fulgt med i den spændende udvikling i området nord for Slagelse, så det var naturligt, at jeg kiggede én gang til, da jeg så en stilling som projektleder i Erhvervsrådet.

Hvad var dine første tanker, da du kom til Kalundborgegnen?

Det er et fantastisk spændende område. Jeg er vild med turen ind til Kalundborg, fra Slagelse. Hver by har sin helt klare charme og selve egnen emmer af en underforstået kærlighed til samarbejde – det mærker man med det samme.

Jeg blev taget utroligt godt imod, fra dag ét, også selvom, at jeg på det tidspunkt endnu ikke fysisk havde mødt mine nye kollegaer. Vi arbejdede stadig hjemmefra. Jeg har familiære relationer til Høng og har faktisk arbejdet et års tid i Gørlev hos den navnkundige slagtermester Palle Levin, så jeg kendte allerede begge byer.
Jeg tænkte, at Høng var et godt sted at starte, så det første jeg gjorde, var at besøge Butik Trine oppe i Høngcenteret, en kold og regnfuld lørdag formiddag.
Hos Butik Trine blev jeg taget varmt imod og tog ellers så en tur rundt i Høng Centeret, for at møde nogle af de detailbutikker, caféer og andre, som jeg skulle bruge de næste to år på at arbejde sammen med. Den varme modtagelse fra Butik Trine gik igen gennem hele centeret.
Lørdagen efter, var jeg rundt i Gørlev og ugen efter igen, Kalundborg.

Hvorfor var det lørdag, du besøgte butikkerne?

Lørdag er en god dag at besøge detailhandlere på. Der er ofte okay med tryk på og, for det meste, en god stemning. Så man kan få sig et godt indtryk af, hvordan butikken trives.
Og så har det været ret vigtigt for mig, fra dag ét, at mit arbejde reflekterede den virkelighed, som mange i bymidten oplever. Det vil sige at arbejde om lørdagen og søndagen har været nødvendigt, hvis jeg har skulle kigge butikkerne i øjnene og sige, at vi er fælles om dette.

Hvordan var det at starte, midt under Corona?

Jeg brugte to kasser mundbind på de første par uger, hvor jeg fik besøgt små 100 butikker, hvor det var muligt. Det var hårdt at starte midt i en af de sværeste tider for alle, men vi var jo fælles om udfordringerne, så det var hårdt for alle.

Tiden hvor jeg ikke besøgte butikker, blev brugt på teams møder med mine nye kollegaer, undersøgelse af andre bymidteprojekter og så en hel del telefonopkald til mit voksende netværk. Det var en spændende, men også mærkelig start på et nyt job.

Efter mine snakke med detailhandlen og de andre omkringliggende erhverv og interessenter, fornemmede vi, at noget af det første vi burde gøre, var at lave et inspirationskatalog. Et katalog, som virksomhederne kunne bruge til at tænke nye muligheder i krisetider.
Det var samtidig en god mulighed for mig, for at komme rundt igen og, for at sætte nogle ord på, hvilke forskelle der er mellem de tre byer, som vi havde oplevet det. For selvom der er en underlæggende urkraft på Kalundborgegnen, som går igen fra Havnsø i nord, til Høng i syd, så er der også helt tydelige, syntes vi i hvert fald, identiteter i de forskellige byer. Gørlev med sine markeder, Høng, som er en klar familieby og Kalundborg med en fantastisk gågade, flot havnefront og masser af potentiale.

Kan du opridse lidt af, hvad bymidteprojektet har skabt?

Jamen, ud over inspirationskataloget, så har vi haft ret mange forskellige og mindre tiltag i gang. Her kan nævnes, at vi jo åbnede en butik i Høng, på Eilands hjørne, som optakt til DM i SKILLS i Høng. Her samarbejdede vi med uddannelser, skoler, lokale virksomheder og andre for at vise det brede udvalg af uddannelsesmuligheder og især sætte fokus på faglært uddannelse. Og, så gjorde butikken jo også, at der kom liv i byen, liv på hjørnet. Dét var en af hovedpointerne.

Se inspirationskataloget her

Denne butik bliver så nu overtaget her om lidt af vinderen af vores ”Vind-En-Butik” konkurrence nummer 2. Den første konkurrence var i Kalundborg, hvor Tekstur. vandt.

Vi har afholdt madmarked hver lørdag i sommeren 2021, hvor lokale butikker og fødevareleverandører fremviste og solgte deres varer. Her deltog ZBC med deres Kokke og Tjener hold for at lave mad på nogle af råvarerne og vise, hvordan man kan lave lækre retter på friske og lokale råvarer.

Kokke delte smagsprøver fra Slagter Jacob ud

Vi har haft flere 1 til 1 samtaler med virksomheder i bymidten, om forretningsudvikling m.m. Det er ikke noget man ser så meget til i aviserne, da det jo ”bare” er en del af vores normale arbejde, men denne gang særligt tilrettet bymidteerhverv.

Meget af vores arbejde har faktisk ligget på at finde måder at skabe et sammenhold på, mellem alle de forskellige aktører i en bymidte. For det er helt tydeligt, at dette ikke er en opgave, som kan løftes alene. Det kræver samarbejde fra alle sider.

Hvordan har I arbejdet med samarbejde især?

Helt konkret, startede vi i samarbejde med Erhvervshus Sjælland, et forløb, vi kaldte DIGI-UP.

DIGI-UP var et tilbud til bymidteerhverv, om at få noget digital opgradering og om at møde andre i samme situation.
Vi havde små 20 butikker, caféer og andre erhverv med i forløbet og det var så stor en succes, tør jeg godt sige, at det lagde grund til det netværk vi i dag kalder Netværket for Bymidte Udvikling (NBU). Det består af bymidtevirksomheder, som ønsker at gøre en aktiv indsats for samarbejde og for at løfte deres respektive områder. Medlemmerne i netværket samarbejder nu ofte på tværs af butikkerne, med fælles events, kommunikation og meget mere. Jeg skal lige sige, at netværket er åbent og at vi altid gerne vil have flere med, hvis I nu læser dette og tænker, at det er noget for jer!

Ud over NBU, har vi også igangsat nogle aktiviteter, som handler om at samle geografisk tætte virksomheder og interessenter, i små netværk, med dét ene formål sammen at løfte deres geografiske område. Det er vi i gang med i Kalundborg, Gørlev og Høng, så det forventer jeg mig en del af.

Hvad byder fremtiden på?

Det er umuligt at sige. Men jeg kan sige, at jeg jo er blevet fastansat i Kalundborgegnens Erhvervsråd, så selvom vores bymidteprojekt bliver afrundet, kommer vores generelle arbejde med egnens bymidter ikke til at stoppe. Projektets formål var, blandt andet, at finde gode veje at arbejde videre fra. Det har vi fundet og det arbejder vi så nu på.

Vil du høre mere om udvikling af bymidten, kan du kontakte Morten Hass Augustsen på telefon 40 73 50 85 eller på mail mha@kalundborgerhverv.dk

Back To Top
Søg