Få styr på firmabilen

En bil med alt, hvad der kan blive behov for, kan øge effektiviteten med op til 20%

En kort anekdote fra 2008, hvor den økonomiske krise ramte hele verden.

Her brugte en jysk håndværkervirksomhed tiden uden kunder til at få styr på deres værkstedsbiler. De ryddede op, sorterede, lavede struktur og efter krisen var ovre, holdt de fast i den samme struktur. Ved at gøre dette, oplevede de, at de var blevet mere effektive i deres arbejde, kørte færre gange tilbage efter værktøj eller tilbehør og oplevede mindre frustration over ikke at kunne finde det rette grej.

Dette er jo bare en anekdote og lyder selvfølgelig meget simpel, men har svært ved at blive overholdt i en travl hverdag. Dog er dette en historie, som understøttes af simple LEAN-principper.

Det kan være en stor opgave at gå i gang med og holde, men det er ikke umuligt. Og det er måske det rette tidspunkt nu, hvor mange kan opleve en nedgang i aktiviteter.

Hvordan griber man så denne opgave an?

Start med at sortere

Det lykkes ofte at samle flere eksemplarer af samme type værktøj. Ofte fordi man ikke lige kunne finde det man skulle bruge. ”Så skaffer jeg et ekstra eksemplar”.

Del op i bunker
Spørg dig selv hvilket værktøj er det, du bruger mest?

Gå ud fra at efter denne oprydning vil du aldrig miste noget værktøj, så kun et eksemplar af hver er nødvendigt og sorter det i 4 bunker.

  1. Det du bruger hele tiden
  2. Det du ikke bruger så ofte
  3. Det du ikke kan huske hvornår du brugte sidst, men som er godt af have
  4. Dubletter

Efter du har sorteret i fire bunker, starter du med bunke 4. Put det væk i en kasse, og stil den kasse et sted hvor du kan finde den. Tag kun værktøj fra kassen, når det værktøj du havde i bilen er blevet slidt og brugt op.

Derefter, put en mærkat på værktøjet i bunke, hvor der står den dato på, som du brugte værktøjet sidst, eller hvis du ikke kan huske det, så skriv datoen, hvor du sorterede. Når du bruger værktøjet, så sørg for at skrive på mærkaten eller på andre måder gør det tydeligt, at du har brugt det siden du sorterede. Efter 3-4 måneder, gå værktøjet igennem og smid det værktøj ud, som du aldrig har fået brugt. Hvis du ved med sikkerhed, at det er en sæsonting og du vil få brug for det, så put det i kassen med bunke 4 værktøjerne. Hvis du ikke gør dette, vil værktøjet altid være i vejen og det kan dræne effektiviteten.

Spul

Gør bilen ren, gerne ved at gennemspule den. Tør alle flader af.
Når bilen er helt ren indvendig, kan du begynde at systematisere.

Systematiser

Bunke 1 og 2 skal sorteres og sætte op på en værktøjsplade eller lignende med tydelig markerede faste pladser. Nogen maler en silhuet rundt om det, så du altid kan se om noget mangler.

Når det hele skinner og ser godt ud, tag et billede og hæng det op i hjørnet. Aftal med dem der bruger værktøjet at ved fyraften eller hver fredag skal bilen se sådan ud.

Hold hinanden op på denne aftale

De materialer, skruer og bolte o.a., som også ligger i bilen, bør også mærkes op med faste pladser. Aftal at når noget bliver brugt op, skal den tomme kasse lægges et fast sted, så der kan genbestilles ved fyraften. Denne lille øvelse vil typisk forbedre jeres arbejdseffektivitet med op til 20%, når I skal arbejde ved bilen.

Som en afsluttende bemærkning skal det siges, at disse principper om sortering og systematisering ikke kun gør sig gældende i en håndværkerbil. Andre typer virksomheder, kan nyde godt af at få styr på deres lager eller arbejdsplads, ud fra samme logik.

Hvis I vil vide mere om, hvordan man kan blive mere effektiv på arbejdspladsen og/eller I er nysgerrige omkring LEAN, så kontakt Otto Aagaard på telefon 92 15 80 55 eller på mail oa@kalundborgerhverv.dk

Back To Top
Søg