skip to Main Content
Elpærer

Her bliver drenge til mænd

Hos Multi-Tech har de 26 lærlinge. De får ikke alene uddannelse, men også dannelse. Og døren til et godt liv står åben for dem.

AF CLAUS SØRENSEN

Niels Jørgensen: – Fire år i lære som elektriker ruster de unge til fremtiden. De er sikker på job, en god løn og en fin fremtid.
Foto: Claus Sørensen

– Mange drenge ved ikke rigtigt, hvad de vil, mens de går i skole. To-tre år hos os, så vokser de. De bliver til mænd. Når de står med deres svendebrev, er de i reglen meget målrettede.

Med 26 lærlinge i gang ved Niels Jørgensen fra Multi-Tech, hvad han snakker om. Multi-Tech har konstant 25-30 lærlinge.

– Vi tager så mange, som vi kan klare. Ellers er vi ikke sikker på at kunne få folk nok i virksomheden i fremtiden. Efter uddannelsen er der jo flere, der vælger andre retninger, siger Niels Jørgensen.

Han synes, at mange virksomheder, der piber over ikke at kunne få arbejdskraft nok, selv er ude om det, fordi de ikke løbende uddanner folk nok.

 

De bliver klædt på

Hos Multi-Tech har lærlingene altid, hvad Niels Jørgensen kalder ligeværdige lærlingekolleger at samarbejde med.

– De bliver klædt på til faget. De bliver elektrikere – en af de bedste uddannelser at bygge videre på. Og de får ikke alene en uddannelse, men også dannelse. De trænes i personlig adfærd og kommunikation. Det betyder meget i hverdagen. En positiv attitude, oplyser Niels Jørgensen.

 

Åbne døre

Uddannelsen åbner mange døre.

Elinstallatør. Elingeniør. Maskinmester. Robotteknologi. Bare fire eksempler på, hvad det kan føre til at stå i lære som elektriker.

En del lærlinge vælger at læse videre efter læretiden. Andre vil gerne blive. Det er der rig mulighed for.

– Hvis attituden er positiv, og de er fagligt dygtige, så er de sikre på et job hos os, når de bliver svende, siger Niels Jørgensen.

 

Et ønske til fædrene

Niels Jørgensen har en opfordring til de unges forældre, når der skal vælges uddannelse. Ikke mindst fædrene, som ofte har stor indflydelse på, hvad drengene giver sig til:

– Lad være at tale om håndværksfag som noget, de kan give sig til, hvis de ikke synes, de vil andet. Lad være at tale håndværk ned – tal det op. En håndværkeruddannelse giver nærmest 100 procents sikkerhed for et job i fremtiden:

I 2024 vil der mangle 70.000 faglærte herhjemme. Som håndværker venter der de unge et godt job, en god løn – 30.000 kroner i måneden efter læretiden er da okay, ikke? – og så danner de fire års praktisk uddannelse et godt grundlag for en videregående uddannelse.

På den måde sikrer de unge sig en god ballast. De kommer forrest i køen, når de møder med en uddannelse, der ikke kun bygger på teori, men også på en praktisk uddannelse. Deres kursværdi på arbejdsmarkedet stiger.

 

Begejstret ung mand

Vi møder en af de mange lærlinge hos Multi-Tech, Jeppe Staunsbjerg Jensen, 18 år. Han kommer ned fra loftet i et hus, der er ved at blive totalrenoveret på Fasanvej i Kalundborg.

Jeppe Staunsbjerg Jensen har været i lære hos Multi-Tech i tre måneder. Her er han i gang med en opgave på Fasanvej i Kalundborg.
Foto: Claus Sørensen

Jeppe har været i lære i tre måneder og har allerede været sat på mange opgaver.

Den unge mand har længe vidst, at han ville være håndværker. At det blev elektrikerfaget, var ham ikke fremmed. Hans far er elektriker.

– Så jeg ved jo godt, hvad det går ud på, siger Jeppe Staunsbjerg Jensen, som helst ville i lære i Kalundborg, men var det ikke lykkedes, var han parat til at flytte.

– Jeg kan godt lide faget. Der er meget nyt at lære, og det er en god udfordring. Det er også spændende, at vi er så mange lærlinge i Multi-Tech, siger han:

– Det er sjovt at komme ud og lave noget forskelligt i stedet for at gå i skole. Og så tjener jeg jo gode penge. Det er jeg også glad for.

 

Fakta

Multi-Tech ejet af Niels Jørgensen, Esben Christensen, Thomas Aunsbak og Ricco Lind Hansen har 106 medarbejdere i sine tre afdelinger i Kalundborg, Sorø og Holbæk. Der er stor aktivitet, og ordrebogen er fyldt en del måneder frem.

Virksomheden med sloganet »Teknisk ansvarlig« løser alskens el-installationsopgaver for erhverv, detail, industri, landbrug og boliger med en bred vifte af kunnen fra it-netværk til højspænding: Almindelige installationer, videoovervågning, telefoni, lysstyring, alarmanlæg og meget mere.

B4R logo

Back To Top
Søg
X
X