skip to Main Content
Innovation i landbruget

Innovation bør også være beskidt, i øjenhøjde og brugbart lige her og nu

Erhvervsrådets erhvervs- og kommunikationskonsulent har besøgt Landbrugsskolen i Høng i forbindelse med et par fremlæggelser. Her fortæller han om oplevelsen.

Jeg har, i mit arbejde, haft en del med ”innovation” at gøre. Altså, evnen til at skabe noget nyt, tænke nye tanker eller gentænke gamle tanker til en nyere virkelighed.

Et af de bedste eksempler på at arbejde med innovation stødte jeg på, da jeg besøgte Landbrugsskolen Sjælland i Høng, hvor seks studerende havde arbejdet med innovation inden for deres fag: landbrug og kvægavl.

Hydraulik og logistik

Hvis man skulle tro eleverne, så var der ikke noget særligt specielt i deres idéer. De havde alle landbrugsbaggrund og her er man vant til handling og ikke så meget snak, i hvert fald ikke om sig selv.

Hvad mødte mig, var to grupper af tre personer, som havde lavet gennemtænkte innovationsprojekter, med afklaret økonomi, målgruppe, funktion, konkurrentanalyse m.m.

En af grupperne havde udtænkt et hydraulisk system til at hjælpe syge køer, på en måde hvor landmandens arbejde og hverdag var indtænkt. Et system som, i teorien, ville kunne blive sat i gang i morgen og virke.

Det var ikke kompliceret. Det var ikke fancy. Men det var helvedes brugbart og fandtes ikke.

Den anden af grupperne havde kigget på den problematik det er, at mange landmænd ejer jorde spredt for alle vinde, hvilket fører til ekstra kørsel og CO2 udledning.

Deres løsning var simpel og samtidig ufatteligt nytænkende, især for branchen.

Nu vil jeg ikke afsløre for meget, men jeg kan bare sige, at hvis de havde lysten til at gå videre med det, så er der et stort potentiale. Det var faktisk gældende for begge grupper.

Men er innovation ikke kun for opfindere i et mørkt værksted?

Problemet med ordet innovation, og til dels iværksætteri, er, at det sætter nogle billeder i hovedet på folk. Billeder, som de ikke altid kan forlige sig med.

Men da jeg gik fra Landbrugsskolen, var jeg helt høj på det niveau af innovation, jeg var blevet mødt af. Da jeg spurgte de studerende, om de syntes de kunne være iværksættere eller være innovative, så var det ikke helt noget de tænkte om sig selv.

Og det er en af hovedpointerne med dette skriv, udover at rose Landbrugsskolen.

Innovation og iværksætteri er bare fancy ord for noget, vi egentlig alle laver i løbet af vores liv: skaber nye løsninger til kendte problemer.

Iværksætter, innovatør eller selvstændig

Lad jer ikke skræmme væk af, hvad noget hedder. Hvis I har en god idé eller hvis I ”bare” vil starte en virksomhed, der ikke er noget specielt, så er I innovative og iværksættere.

Og så burde I tage en snak med os. For vi vil meget gerne hjælpe jer videre, ligegyldigt hvilken titel I føler I fortjener. Kontakt Erhvervsrådet på telefon 59 55 00 55 eller på mail info@kalundborgerhverv.dk
Innovation i landbruget

Back To Top
Søg
X
X