skip to Main Content

Julehilsen fra erhvervschefen

Disse linjer sendes ud sammen med Kalundborgegnens Erhvervsråds sidste nyhedsbrev i 2020.

Et år der nok har været et af de mest ejendommelige i meget lang tid og naturligvis i høj grad præget af de restriktioner og forholdsregler som alle har måttet arbejde under. 2020 gav os ét af de her øjeblikke som, i hvert fald på nationalt plan, gør alle i stand til at huske, hvor de var på et givent tidspunkt. Den første månelanding, Kennedys død, Danmarks EM-sejr i ’92, terrorangrebene den 11. september og nu nedlukningen af Danmark den 11. marts. De fleste var nok samlet omkring et TV og den tanke som hovedparten af os havde var noget i retning af; Hvad kommer det her til at betyde?

Det svar kender vi ikke fuldt ud endnu og vi er da også langt fra færdige med restriktioner og forholdsregler. Vi har hørt tale om en V-formet kurve, der skulle betegne et lynhurtigt økonomisk comeback. Vi har også hørt om en W-formet kurve som angiver et ekstra dyk før et stærkt comeback. Vi har set konkurser i nogle af de mest udsatte brancher som fly- og rejseindustrien, vi har set generelt faldende økonomisk aktivitet, men vi har også set et i forvejen overraskende stærkt aktiemarked reagere positivt på nyhederne om vaccinationer. Vi har set virksomheder, der lever af at stable kulturtilbud og oplevelser på benene blive presset i knæ i foråret, opleve en overraskende god sommer for så igen at blive presset tilbage hen imod slutningen af året. Og vi har set caféer og restauranter i gågaderne have hårde tider, imens specialbutikken ved siden af har oplevet fine omsætningstal og supermarkedet og byggemarkedet har sat nye salgsrekorder. Corona har ramt skævt og uventet og vi kender langt fra de fulde konsekvenser endnu. Det i sig selv betyder stor usikkerhed.

De gode nyheder i erhvervslivet på KalundborgegnenErhvervschef Jens Lerager

Det er meningsløst at forsøge at skrive noget om 2020 uden at nævne corona-elefanten i rummet. Nu har jeg været omkring den og der er vitterligt tal om en stor elefant, hvis betydning dårligt kan overdrives. Men corona er langt fra det eneste bemærkelsesværdige, der er sket i 2020. Især ikke når man – som vi jo gør – beskæftiger sig med erhvervslivet på Kalundborgegnen. Der er sket andre ting, som bestemt er værd at tage med i et tilbageblik. 2020 er nemlig også året hvor;

Avista Green kunne starte produktionen på deres helt nye raffinaderi. Det er et topmoderne anlæg som godt kunne være endt andre steder, men hvor koncernen bag valgte, at Kalundborg er den rette lokation. Det betyder mindst 55 direkte arbejdspladser, men også en masse afledte, et utal af opgaver til underleverandører og en meget interessant partner i samarbejdet om biotekbyen.

Absalon kunne præsentere en helt ny ingeniøruddannelse i Kalundborg. Diplomingeniør i maskinteknologi passer rigtig godt til efterspørgslen efter arbejdskraft i vores område. Desuden kan vi lige om lidt fejre det første hold færdiguddannede diplomingeniører i biotek i Kalundborg. Det er alt sammen del af en uddannelsessatsning, som er ved at lykkes og som også har trukket flere faglærte uddannelser til vores område.

Smedefirmaet AGJ A/S har flyttet en stor del af deres aktiviteter til Kalundborg og har oplevet en markant vækst efter flytningen.

Et andet smedefirma 3S ApS er gået i gang med at etablere deres nye flotte administrationsbygning på havnen og jeg ved fra mine besøg rundt hos vores medlemmer at flere andre i den branche står overfor at udvide deres kapacitet.

Vækst på Kalundborgegnen

I Høng, der er det område i kommunen, hvor vi oplever den største vækst i bosætning, blev dørene slået op for Kultur- og bevægelsespark Høng. Det er ikke som sådan en erhvervsnyhed, men det er et af den slags tilbud, der er helt nødvendig for at kunne tiltrække arbejdskraft til vores erhvervsliv. Der skal være et bredt og interessant kultur- og fritidstilbud, så vores område er attraktivt – også når den spændende og udfordrende arbejdsdag hos vores virksomheder er slut. Det er i den grad styrket med bevægelsesparken i Høng.

Imens jeg skriver dette, sidder min kollega Rikke og trommer i bordet og venter på, at jeg bliver færdig, så hun kan få sendt vores nyhedsbrev ud. Jeg har trukket den urimeligt længe grundet juletravlhed, men min langsommelighed har haft en utroligt heldig bivirkning. Nu kan jeg nemlig slutte denne liste – der i øvrigt langt fra er komplet – af med at nævne at hele to af Danmarks helt store erhvervsvirksomheder har besluttet at etablere sig i Kalundborg. Først kunne Chr. Hansen fortælle om deres planer om etablering af produktion i den gamle BASF-fabrik og i går kom så meldingen om, at A. P. Møller-Mærsk flytter sin containervirksomhed på Sjælland til Kalundborg. Begge dele er usædvanligt gode nyheder for erhvervslivet på hele Kalundborgegnen og vil få stor betydning langt ud i fremtiden.

Vi kan altså noget i Kalundborg, som er til at få øje på udefra. Lokalt taler mange om det, de kalder Kalundborgmodellen og som henviser til vores evne til at arbejde sammen for at skabe resultater. Om den er enestående for Kalundborg, er nok en tilsnigelse. I forskningen har man i hvert fald i mange år beskæftiget sig med det, man kalder Triple Helix, som en effektiv og solid vækst-driver. Det dækker i bund og grund over tætte og ofte lokale samarbejder mellem erhvervsliv, det offentlige og uddannelses- & vidensinstitutioner. Så selvom det ikke er noget unikt for netop Kalundborg, er det noget som vi er helt ualmindeligt dygtige til på Kalundborgegnen og vi ved fra både forskning og praksis, at det virker. Uanset hvad vi kalder det!

Erhvervslivet på Kalundborgegnen er i vækst, på trods af corona. Nu skal vi sørge for, at alt det nye, spændende der sker understøttes, så vækstpotentialet kan forløses. Mange af grebene kender vi. Infrastrukturen er eksempelvis en kendt udfordring, som det nu kun er endnu mere relevant at få endeligt på plads. Fra Erhvervsrådet vil vi også gerne pege på den del, der handler om at tiltrække arbejdskraft og bosætning til hele Kalundborg kommune. Det er allerede en udfordring i dag og med alle de positive tendenser der tegner sig for Kalundborgegnens Erhvervsliv, bliver den udfordring ikke mindre.

Kalundborgegnens Erhvervsråd ser et behov for at sætte ekstra fokus på noget af det, der handler om oplevelser, bymidteliv og kultur. Vi kalder det nogle gange for ’Alt det der sker efter klokken 16.00’, hvor arbejdstiden slutter for mange. Det vil vi gerne arbejde for at styrke endnu mere i 2021 – sammen med en masse andre. Ved hjælp af Kalundborgmodellen.

Med ønsket om en glædelig jul og et godt nytår

Jens Lerager
Erhvervschef
Kalundborgegnens Erhvervsråd

 

 

 

Back To Top
Søg
X
X