skip to Main Content
leder

“Kalundborg halter bagefter på iværksætterfronten”

Et skriv om kildekritik og iværksætteri

I en artikel i Kalundborg Nyt uge 2 på side 4, står der, at ”Kalundborg halter bagefter på iværksætterfronten”.

Artiklen tager udgangspunkt i en ”ny rangliste over de danske kommuner, der skaber flest virksomheder i forhold til indbyggertallet i den erhvervsaktive alder”. En rangliste, der placerer Kalundborg kommune på en 80ende plads.

Det undrede naturligvis os i Erhvervsrådet, da vi ikke havde hørt om, at en undersøgelse om iværksætteri var igangsat, og vi var ikke blevet spurgt. Det sker jo. Vi kan ikke vide alt og vi kan heller ikke forvente at blive spurgt, hver eneste gang iværksætteri er emnet.

Hvor kommer oplysningerne fra?

Vi ledte lidt og fandt en kilde, da Brønderslev Avis havde en stort set lignende artikel om selvsamme rangliste. Her var der dog et link til selve listen. Klikker man på linket, finder man en rangliste, som henviser til Danmarks Statistik. Men vi kunne ikke finde en decideret afsender. Vi kunne ikke se, hvordan ”iværksætter” var defineret eller hvem, der var blevet spurgt, hvor stor afstanden mellem nummer 1 på listen til nummer 80 var og så videre.
Med andre ord, vi havde en liste, men ingen information om, hvordan listen var blevet til.

Hvad gør man så?

For at sikre os, at vi havde så meget information som muligt om emnet, så vi kunne præsentere disse nedtrykkende tal til vores medlemmer, ringede vi til Kalundborg Nyt for at få en mere præcis kilde på ranglisten.

Herigennem fandt vi ud af, at informationen kom fra en PR-virksomhed, som havde udsendt et skriv om netop denne rangliste. Vi ringede til virksomheden for at finde ud af, hvor de havde deres kilder fra. Herigennem lærte vi, at de havde skabt ranglisten ved at sammenholde information fra Danmarks Statistik, Statistikbanken.
Helt lavpraktisk, var ranglisten skabt ved at se på, hvor mange nye firmaer der var startet i 2017 i hver enkel kommune, og så sammenlignet den information med, hvor mange erhvervsdygtige mennesker, der bor i kommunen. Gør man dette, får man et tal som viser, hvor mange nye virksomheder der skabes, pr. indbygger i en kommune. Derefter kan man rangere kommunerne.

Sådan kom en ”ny rangliste over de danske kommuner, der skaber flest virksomheder i forhold til indbyggertallet i den erhvervsaktive alder” til live.

Er tallene forkerte? Højst sandsynligt ikke. Men med en sammenholdning af få variabler, kan man have svært ved at sige meget om: Hvorfor, hvordan og så videre. Der er, med andre ord, lagt op til fortolkning. Og fortolkning er en vanskelig sag.

Man kan argumentere for, at artiklen lægger op til debat. Det er vi enige i, men vi vil hellere tale om kildekritik, end om iværksætteri (det er så sjældent vi har mulighed for det, og vi taler iværksætteri hver eneste dag).

Vær kritisk

Flere mennesker har adgang til internettet end nogensinde før, Det giver et behov på markedet for nyhedsværdige opslag. Med andre ord, er der ”markedspotentiale” for at skrive og dele nyheder. Ikke bare potentiale, men også et fantastisk træk fra markedet efter nyheder. Forbrugerne forventer mere og mere information. Dette betyder, at informationen der bliver delt, bliver mere og mere udvandet, da behovet er så stort, at folk gerne vil ”nøjes”.

I kender det sikkert selv, fra fx Facebook. Selv de store og respekterede nyhedsaviser, deler i ny og næ en video om et egern, der surfer eller hvordan en hund fejrede sin fødselsdag. Markedet efterspørger det.

På grund af dette, er det SÅ vigtigt at være kritisk over for de informationer, der bliver delt. Som vi var, i denne situation. For ofte mangler der vigtige detaljer, som kan være vigtige at få med.

Iværksætteri – lad os kort tale om det

Kalundborg kommune, og os selv, kan altid blive bedre til at understøtte vores iværksættere. Det arbejder vi på dagligt.

I artiklen nævnes der tre punkter for, hvordan man kan forbedre iværksætteriet i de enkelte kommuner; Uddannelsesniveau, kvalificeret arbejdskraft og gratis iværksætterhjælp/netværk. Det er tre punkter, vi i bund og grund er enige i og allerede arbejder med. De punkter og mange flere.

Blandt andet tilbyder vi gratis iværksættervejledning i Erhvervsrådet (https://www.kalundborgerhverv.dk/ivaerksaetter/).
Og det skal vi helt klart blive endnu skarpere til at formidle ud til alle, der går med tanken om at starte egen virksomhed. Der ER hjælp at hente og det koster ikke en krone (du har allerede betalt gennem din skat) og vi vil meget gerne give en kop kaffe og høre om netop din idé. Det er vores job OG vores passion.

Til sidst vil vi gerne lige præsentere nogle kolde tal, som vi hentede i forbindelse med denne rangliste. Tallene repræsenterer antallet af nyopstartede virksomheder i Kalundborg kommune sidste år. Vi vil ikke tolke for meget på det, men bare give informationen videre til jer.

I 2019 oprettedes 282 virksomheder i Kalundborg kommune. Listen er trukket Bisnode Navne og Numre Erhverv. Listen er inkl. virksomheder, som har ændret navn eller fået nye ejere. Det ville blive et spørgsmål om vurdering fra vores side, hvis vi skulle tage dem af listen og dermed ikke en objektiv liste.

 

Back To Top
Søg
X
X