skip to Main Content
Metalskruer

Lærlinge er et frisk pust

I smede- og maskinvirksomheden HRS A/S i Kalundborg får alle – også lærlingene – lov til rigtig meget. Vi har mødt Mikkel Hjortshøj, 21 år. – Jeg valgte at blive håndværker i stedet for at vælge den lette vej og gå i gymnasiet…

AF CLAUS SØRENSEN

– Lærlinge bidrager med gejst og idéer. De har ofte en anden tilgang til tingene end vi andre. Det er godt. Så skal vi nok lære dem de faglige ting, der har brug for.

Siger Thomas Bruun Nielsen, koordinator i smede- og maskinvirksomheden HRS på Langagervej i Kalundborg.

Her er der hele tiden fire-fem i lære. Gennem tiden er mange af dem blevet på HRS efter læretiden.

Det med at feje…

Lærlingene i HRS får en stor del ansvar meget hurtigt.

– Så snart de kan, får de lov. Det udvikler dem. Lærlinge er en del af teamet som alle andre. Det med at feje har vi en mand til – det skal lærlinge ikke bruge tid på. Det er ikke det, vi skal lære dem.

Ja, vi får lov

Vi har mødt Mikkel Hjortshøj, 21-årig kalundborgenser. Han er i lære som rustfri stål klejnsmed, skal til svendeprøve til foråret og er udlært til sommer.

– Jeg har siden 4. klasse vidst, at jeg ville være håndværker. Jeg er ikke så god til at sidde stille og skrive. Vil hellere ud og bruge min krop, fortæller Mikkel Hjortshøj.

Han havde hørt, at HRS var en god læreplads.

– Og det er den, kommer det med eftertryk; – Vi får lov at prøve meget og får en masse hjælp fra svendene.

Han ved hvad han vil

Mikkel Hjortshøj er begejstret for, at han valgte, som han gjorde.

– Mange folkeskoleelever vælger den lette vej og går i gymnasiet – og står så med en studentereksamen og ved ikke, hvad de skal.

Mikkel vidste, hvad han ville. Han ved også, hvad han vil videre frem.

– Jeg kan godt lide at svejse og bygge ting. Se, at der sker noget og komme med ud til kunderne. Det er sjovt at opleve forskellige ting. Det er en udfordring, og så er det godt at vide, at der venter en fremtid, hvor det tegner til at blive let at få et job som håndværker.

Mikkel Hjortshøjs drøm lige nu er at fortsætte lidt som smedesvend og derefter blive rejsemontør.  Han vil gerne rundt i landet og til udlandet for at arbejde med den faglige ballast, han lige nu får.

Finpudsning

For ham er det, hvad han selv kalder finpudsning af tingene, der især udfordrer i dagligdagen. At udføre sit job med stor akkuratesse.

– Jeg kan godt lide at arbejde inden for millimeter. Som tømrer er det inden for en centimeter.

Mikkel Hjortshøj i gang med en opgave i produktionshallen i Kalundborg. Foto: Claus Sørensen

Alsidig læreplads

På uddannelses- og lærlingemessen er han sammen med Thomas Bruun Nielsen ambassadør for virksomheden.

– Vi er her for at fortælle om, hvilke muligheder, der er for unge og for at tiltrække nye lærlinge. Lige nu har vi i HRS fire lærlinge. De fordeler sig på to lærlingeuddannelser: Klejnsmede og industriteknikere, oplyser Thomas Bruun Nielsen.

Thomas Bruun Nielsen er ansat i virksomhedens innovationsafdeling. Her idéudvikles, beregnes og arbejdes med 3D-tegninger, -scanninger og 3D-print.

Den tredimensionelle ‘printning’ bruges aktivt på fabrikken.

En billig måde at lave prototyper på. Vi printer tingene i plast og kan på den måde se, hvordan de i virkeligheden kommer til at indgå i forskellige maskiner, inden de skal fremstilles i stål, siger Thomas Bruun Nielsen.

Thomas Bruun Nielsen: – Lærlingene indgår hos os i teamet på lige fod med alle andre.
Foto: Claus Sørensen

Fakta

HRS A/S med afdelinger i Kalundborg, Korsør, Rødovre og Slagelse blev grundlagt i 1980 og er paraplyorganisation for en række selvstændige afdelinger med hver deres speciale. På hovedsædet i Kalundborg beskæftiges 40.

Virksomheden dækker blandt andet områderne rustfrit stålarbejde, cnc-bearbejdning, ventilation, store byggeprojekter, boring, innovation, specialmaskiner, servicering af produktionsudstyr, skibsreparation samt arbejde på hydraulik- og brændstoftanke.

HRS leverer til den farmaceutiske og petrokemiske industri og også militæret.

B4R logo

Back To Top
Søg
X
X