skip to Main Content

…og det er derfor, at Kalundborgegnen er det oplagte sted at placere sin virksomhed!

Det glæder Erhvervsrådet, at endnu en stor virksomhed har valgt at placere sig i Kalundborg

Jeg bruger en del tid på at tale om økosystemer. Ikke så meget i den bogstavelige forstand, hvor det handler om planter og dyr, men i erhvervsmæssige termer om Kalundborgegnen som et erhvervsmæssigt økosystem. Altså et sammenhængende netværk af forskellige typer, størrelser og arter af virksomheder som påvirker hinanden, konkurrerer om kunder og arbejdskraft og er gensidigt afhængige.

I løbet af sidste uge fik vi nyheden om, at BASF havde solgt det tidligere Pronova fabriksanlæg til Chr. Hansen, der skal etablere produktion af ingredienser til modermælkserstatning på havnen i Kalundborg. Det er fantastiske nyheder alene, fordi det kan betyde op til 200 nye arbejdspladser i en ellers tom fabrik. Det er en stor gevinst for ethvert område. Men i det her tilfælde er det (næsten) det, der fortjener mindst opmærksomhed. Det der er rigtig interessant, er nemlig baggrunden for valget af Kalundborg.

Økosystemets betydning

Chr. Hansen har ikke kigget mod Kalundborg, fordi der tilfældigvis stod en tom fabrik. Ofte er det sågar billigere at bygge nyt, end det er at overtage noget eksisterende. Det giver også mulighed for at skræddersy et anlæg til produktionen, hvilket kan have en meget reel betydning for driftsomkostningerne. Og det er det, der er det fantastiske. For en tom fabrik kan nemlig kun bruges af én virksomhed ad gangen. Den er en ressource som den næste interesserede virksomhed ikke kan trække på. Men det økosystem som har været afgørende for, at valget faldt på Kalundborg, kan uden problemer benytte af den næste interesserede virksomhed. Faktisk er det kun blevet stærkere af, at der nu igen er aktivitet i fabrikken på havnen.

TV-Kalundborg interviewede Torsten Steenholt, Executive Vice President hos Chr. Hansen efter offentliggørelsen. Og det er netop økosystemet han peger på i sin begrundelse for at vælge Kalundborg; Specialiserede underleverandører, der er vant til at arbejde i procesindustrien, tilstedeværelsen af uddannelse og efteruddannelse og samarbejder på tværs af sektorer – det vi ynder at kalde Kalundborgmodellen. Havnen spiller også en væsentlig rolle og selvfølgelig er fabriksanlægget ikke uden betydning. Men det centrale er, at det netop er alle de understøttende faktorer, der lægges vægt på. Det økosystem som Chr. Hansens nye produktionsenhed bliver en del af. Og økosystemet kan vi sagtens tilbyde til den næste, der er interesseret i at etablere sig i Kalundborg. De bliver kun stærkere og mere værd af at blive brugt og af at vi bliver flere.

Det er ikke kun for de store

Hvad kan du så bruge det til som virksomhedsejer- eller leder på Kalundborgegnen. Jo, først og fremmest kan du glæde dig over den øgede aktivitet og efterspørgsel, som det altid giver når nye virksomheder kommer til. Og det gælder uanset om du laver ventilationssystemer, sælger købmandsvarer eller tilbyder rengøringshjælp.

Dernæst kan du glæde dig over at være del af et område, der har udviklet sig til et solidt økosystem, der er så attraktivt at nogle af de dygtigste virksomheder vores land og i verden har fået øje på os.

Og endelig kan du måske have gavn af at tænke i de samme baner som man har gjort i Chr. Hansen; Hvis jeg kigger mig omkring i lokalområdet, hvem er det så jeg kan have glæde af at arbejde sammen med, skabe alliancer til og udvikle mig sammen med. Det er ofte i samarbejder, at der for alvor skabes innovation, vækst og udvikling. Gå sammen med din kunde eller din leverandør om at skabe bedre løsninger. Tag fat i konkurrenten og tal om, hvilke områder I skal konkurrere på og hvilke områder I kan gøre hinanden stærkere på. Ring til din lokale uddannelsesinstitution og spørg dem om, hvordan de kan styrke dine og dine medarbejderes kompetencer. Aftal fællesindkøb med naboen.

Der er et utal af måder af bruge sit (lokale) erhvervs-økosystem på. Og det bliver kun stærkere af det. Hvis du har en idé, men mangler den rigtige modpart, hjælper Erhvervsrådet hellere end gerne til.

SymbioseI Kalundborg kan man helt konkret se de indbyrdes afhængigheder, hvis man følger de grønne symbiose-rør rundt i området. Men de koblinger og forbindelser du ikke kan se, er langt flere og mindst lige så betydningsfulde for virksomhedernes konkurrencedygtighed. Dem er vi 100-meter mestre i, i Kalundborg.

Jens Lerager
Erhvervschef, Kalundborgegnens Erhvervsråd

 

Back To Top
Søg
X
X