Per Junge – Kalundborg fem år frem
Vi vil hinanden i Kalundborg: Kalundborg skal lyses op – og snakkes op
Det går forrygende med industrien. Der kan sagtens trækkes mere til. Men skal flere flytte til Kalundborg, skal kulturen have et gevaldigt løft efter klokken 16. Det mener Electricoms indehaver, Per Junge. Han kaster her blikket fem år frem og kommer med sine bud på, hvad der skal til.

Foto: Claus Sørensen
AF CLAUS SØRENSEN
Lys på Kalundborg. Sådan helt konkret – og i bred betydning.
Per Junge er en af dem, der er gode til at sætte spotlight på byen. Han står i spidsen for installationsfirmaet Electricom. Og han er formand for »Lys på Kalundborg«, der har fået gjort alvor af de ambitiøse planer om at belyse et af de markante Kalundborg-vartegn, masterne på Gisseløre.
– Vi har et fromt ønske om at få mere lys på indfaldsvejene og på ny julebelysning på gågaden og i det hele taget at få Kalundborg mere på landkortet. Vi vil gerne snakke Kalundborg op, fastslår Per Junge.
Han går lige til sagen, når der spørges ind til, hvordan hans bud på Kalundborg de næste fem år og videre frem lyder.
– Jeg synes, Kalundborg er rigtig god til erhvervs- og industridelen af den udvikling, vi gerne ser, men jeg synes, man har glemt at fokusere tilstrækkeligt på kultur og fritid.
Byen lukker klokken 16.00
– Novo Nordisk og Novozymes har fokuseret meget på at tiltrække folk. Folk fra København blev med busser kørt til Kalundborg for at se på jobmuligheder og på by og egn. Jeg synes ikke rigtigt, at målet med det lykkedes, for byen lukker efter klokken 16.
Uden at have den vifte af kulturelle tilbud, som mange ønsker, opnår vi måske nok at skabe flere arbejdspladser, men ikke at få folk til at flytte hertil og bo og sørge for, de bliver integrerede.
Røsnæs har fattet det
Slet ikke? Jo, på Røsnæs har de fattet noget. Men inde i Kalundborg by er det museet, en gammel borgruin og i sommer en god happening i Havneparken.
Ellers synes jeg ikke, vi har noget, der samler os. Jo, byfesten i juli og Kalundborg Rock’er, lidt forskellige arrangementer i Kalundborg Hallerne, i Tømmerup hallen og i Hvidebæk Hallen, men vi mangler flere kulturelle arrangementer hen over året.
Vi er nemme at imponere
Og nej, vi skal ikke være København, men vi skal forstå og formå at indfri forventninger til, hvad folk, der er vant til café- og kulturlivet i hovedstaden, efterspørger. Vi skal have en idé om, hvad de som minimum forventer, hvis de skal tage hertil og bosætte sig.
Det behøver ikke være høj- og finkultur, men ganske lavpraktisk. Flere små tiltag. Mere idérigdom på kultur- og fritidsområdet. Vi er ret nemme at imponere, og mener som udgangspunkt også, at vi er blevet bedre til at støtte op. Fx er der næsten altid udsolgt ved arrangementer i Kino Den Blå Engel, og så kan man håbe, at Morten Nystrup også får succes med ”Postgården”, dejligt med private initiativer. Så mangler vi ”bare” at kommunen støtter op….. Gør noget !!, lyder opfordringen fra Per Junge til Kalundborg Kommune.
En del af det, han efterlyser, skal foregå i centrum. Kommunen skal lægge en strategi for området omkring Munkesø, op om Torvet ned mod havne, hen over Klostertovet, gennem byen forbi øen og ned til Kvickly, og så skal der åbnes op ned mod Elmegade.
Man har snart snakket alt interaktiv ihjel. Få nu lavet den plan, få den offentliggjort sådan at vi alle kan se, at der er udvikling, ikke afvikling…. Herefter er jeg ganske sikker på at bymidten nok skal vokse, sådan at også er liv efter klokken 16.00.
Ringe i vandet
– Efter den lille opsang til kommunen, skal jeg da også gøre opmærksom på, at Kalundborgs erhvervsliv har det godt. Det er rigtig sundt. Vi har en lydhør kommune i forhold til erhvervslivet og er begunstiget af det gode samarbejde. Vi har gode forhold. De store virksomheder betyder meget, rigtig meget. Det, at de er her, får megen udvikling til at følge med. Det breder sig som ringe i vandet.
Per Junge er ikke i tvivl om, at der kommer endnu flere virksomheder til. Dels fordi erhvervsklimaet er så godt, som det er. Dels fordi infrastrukturen bliver bedre: Motorvej helt til Kalundborg og forhåbentlig også bedre veje fra Kalundborg til Slagelse og Næstved.
– Bare det, at det italesættes, betyder meget for, at folk kigger herudad. Min vision er, at Kalundborg skal være et kompetencecenter for de store virksomheder, vi har. Så vi kan tiltrække endnu mere udvikling. Det er vi i forvejen gode til. Vi skal tro på, at har fat i det rigtige og kan trække endnu flere til.
Vi vil hinanden
For Per Junge er det afgørende, at grundstemningen i Kalundborg er, at vi gerne vil hinanden.
– Vi skal fortsætte med at udvikle åbenhed og nærhed. Vi er ret accepterende, er gode til at tage imod og imødekommende over for både nye mennesker og idéer. Vi sidder ikke – og skal ikke sidde – med korslagte arme. Vi er meget åbensindede og vil gerne tage imod. Også imod initiativer – vi siger ja til dem med kyshånd.
Det gælder også i foreningslivet i Kalundborg, der på mange måder blomstrer. Vi har dygtige svømmere, gode fægtere, masser af gode håndbold – og fodboldspillere, men på halter det voldsomt, synes Per Junge, som gammel gymnast: – Jeg vil så gerne, at gymnastikken i Kalundborg får nyt liv. – Det trænger den til.
Appetitvækkere
Lokale uddannelser har stor betydning, når unge skal fastholdes i Kalundborg.
Per Junge sidder selv med i den arbejdsgruppe, der har været med til at sikre, at en elektrikeruddannelse kommer til byen.
– Vi skal acceptere, at det ofte er mindre satellitter, vi får. Steder, hvor de unge kan komme i gang og få smag for en uddannelse. Appetitvækkere. Og så regne med, at uddannelserne må fuldføres andre steder. Det klarsyn er nødvendigt, for det vil være naivt at tro på, vi kan få alle uddannelser hertil. Vi skal satse på grunduddannelser, og så er der jo nogle uddannelser, vi kan klare fuldt og helt på grund af den industri, vi har her.
Tilbage til kulturen
Og så lige tilbage til det med kulturen. Med det, Per Junge vil have mere af også efter klokken 16. Et konkret bud.
– Det er måske ikke ligefrem en Farum Arena, vi skal have, men noget, der gør os stolte. Jeg håber inderligt, at Havneparken bliver til noget som en godt aktivitetssted med et kulturhus. Et sted, der favner bredt.
Og nu vi lige er i Havneparken: – Træk mere liv til fra vandet. Sats på vandsiden. Se at få gjort noget ved havnen, så flere sejlere får lyst til at lægge til. Sørg for, at havnen og byen bindes sammen. Jeg mener, vi kender det jo selv, hvis man er på ferie søger man naturligt ned til havnen, hvis der er en, for her er som regel altid liv og noget at se på. Og så er det jo egentlig også spørgsmålet, om der i virkeligheden ikke også skulle satses på en rigtig lækker havn på Røsnæs, føjer Per Junge til.
Fakta
Per Junge, 47 år, er indehaver af Electricom med 37 ansatte fordelt over hovedsædet i Kalundborg og afdelingerne i Holbæk og Nykøbing Sjælland.
Virksomheden udfører installationsarbejde både hos en lang række virksomheder i erhvervslivet og for en del private, fortrinsvis i Nordvestsjælland.
Per Junge, som stammer fra Melby og i en del år har boet i Ubby, er nylig flyttet til Kalundborg by og har bosat sig på Strandvænget. – Det er dejligt at være kommet tættere på det hele, siger han.