Vi glemmer at fejre… – Uddeling af ros
Med fare for at blive lidt for højtravende i følgende indlæg, vil vi bare gerne påpege vigtigheden af at anerkende milepæle og succeshistorier i sin egen virksomhed.
Alt for ofte ender hverdagen med at køre ud i en stor trummerum, hvor den ene dag tager den anden og man glemmer at stoppe op og anerkende, hvor langt man faktisk har flyttet sig.
Det er ikke bare ”sjovt” at gøre, det er også et ledelsesværktøj, som ofte bliver overset.
Soloselvstændige er de værste…
til at huske at fejre sig selv.
Da man går rundt alene og sjældent har nogle at sparre med, bliver man til tider også blind for, hvornår målene faktisk er nået.
I vores samtaler med soloselvstændige, fra den nyligt opstartede iværksætter, til den gæve virksomhedsejer med flere år på bagen, oplever vi meget tit, at der alt for ofte bliver fokuseret på alle de ting, man ikke nåede og alle de kommende problemer. I bedste tilfælde bliver succeser overset og i værste tilfælde, bliver de underspillet og anset som værende en del af ”den normale drift”.
Og så snart ens succes bliver ”hverdag”, lægger man også automatisk et meget stort præstationspres på sig selv og ens virksomhed.
Selvom soloselvstændige især er slemme til at glemme at fejre, så findes problemet i alle størrelser af virksomheder og afdelinger.
Ledere risikerer at demotivere sine ansatte
Hvis hårdt arbejde og nåede mål ikke bliver fejret, eller i det mindste anerkendt og rost, vil lysten til at nå flere mål langsomt dale. For hvorfor skal man yde ekstra, når det ikke bliver opdaget af lederen?
Gode og smarte mål kan have en motiverende effekt på ens ansatte (og en selv). Dette er noget, som bliver prædiket til ledere fra alle sider. Dog glemmes det ofte, at når målet er nået, så er opgaven, som ejer/leder, ikke overstået. Her er tre ting man, som minimum, bør gøre:
Man skal anerkende succesen
Ved at anerkende succesen, viser man sine ansatte og omverdenen, at et mål er nået og det er godt. Det giver en fortjent (om end til tider kort) ”pause” i arbejdet, hvor det er okay for ansatte lige at trække vejret.
Genfortælle arbejdet, der har ført til, at man nåede målet
Ved at genfortælle rejsen, får man gennemgået, hvordan målet blev nået, kan italesætte eventuelle bump på vejen og især fremhæve, hvad der blev gjort rigtigt. Det viser, at man som leder har berøring med arbejdet, samt at man ønsker at fokusere på de rigtige ting, ikke de forkerte.
Man skal sikre sig, at dem der har ansvaret for, at man nåede i mål, bliver anerkendt
Det handler simpelthen om at åbent (især over for medarbejdergruppen) fremhæve dem, der har arbejdet med opgaven og rose dem, uden naturligvis at vende det til en løftet pegefinger for dem der eventuelt ikke har været inde over opgaven. Det behøver ikke at fylde vanvittigt meget, men handler mere om, at lederen sender et signal om, at han/hun forstår de individuelle personer, der er involveret i arbejdet.
Ros skal deles ud, men til rette tid og person
Der kan være en frygt for, især i tidligere ledelsesfilosofier, at hvis man roser for meget, så mister rosen værdi. Det er nu ikke, hvad der ses ude på ledelsesgangene og i nyere forskning.
Det handler ikke om, hvor meget man roser, men rettere, hvornår man gør det og til hvem man gør det.
Ros kan aldrig blive for meget, hvis den føles oprigtig og rent faktisk er bundet op på en virkelighed – altså, at der ER noget at fejre/rose.
Samtidig kan ros heller ikke ramme forkert, hvis det bliver givet til de personer, som rent faktisk fortjener rosen.
Hvis man husker de to simple punkter, må man gerne rose og fejre løs.
Derfor har vi inviteret til stor fejring
Fordi vi ved, at mange virksomheder har svært ved at huske at fejre og rose sig selv, har vi påtaget os rollen med at få det gjort.
Det er derfor vi har inviteret til vores store Award Show 2023, hvor vi tager en dag ud af kalenderen til at anerkende og rose hele Kalundborgegnens erhvervsliv og især de udvalgte virksomheder og organisationer, som på hver sin måde har skillet sig ud i løbet af året og er blevet nomineret.
Det er vores måde, sammen med alle vores sponsorer at stoppe op, trække vejret en smule og sige ”hold da kæft… det er godt gået”.
Vi gør det så med fem erhvervspriser, live band, lækkert lokal mad og en masse dans – det behøver man naturligvis ikke selv at gøre i ens virksomhed.
Og hvis du føler, at du har noget at fejre, så kan man stadig nå at købe billetter, vi har enkelte tilbage. Bare tag fat i Morten Hass Augustsen, mha@kalundborgerhverv.dk eller 40 73 50 85, så hjælper han jer med at blive en del af fejringen.